,

O odgoju kćeri

Gledam tako svoju kćer koja me promatra i ponavlja moje pokrete. Njezine malene ruke nisu snažne kao moje, ali ipak pokušava otvoriti kutiju i kada ne uspije zamoli me da joj pomognem. Nije toliko velika da dosegne knjigu s police, ali pokušava jer je vidjela kako je mi lako dosežemo i kada ne uspije, traži pomoć. Razmišljam…”Hoće li zauvijek ostati tako? Hoće li znati da može sve što poželi iako možda neće odmah uspjeti? Hoće li znati da treba strpljivo pričekati dok malo ne “naraste”? Hoće li me potražiti za pomoć jer će znati da sam uvijek tu za nju? Hoće li imitirati baš svaku moju reakciju kada bude odrasla? Hoće li mrziti što možda vidi mene u svojim postupcima ili na svom licu?”

“Stani”, kažem si jer se vrlo lako zapletem u ovakvim mislima.

Sjetim se sebe i svojih nesigurnosti kroz godine koje su sada iza mene. Nije bilo lako i mislim da baš zbog njih danas volim svoj karakter, tijelo i mir koji se nije dogodio preko noći. Zahvalna sam na svim mislima koje su mi nekoć prolazile kroz glavu jer su me izgradile. Kada se danas pogledam u ogledalo znam za što sam sposobna i koliko me služi ovo moje drago tijelo. Trudim se vratiti mu barem onoliko koliko mi ono daje. Ima dana kada odustanem ili sam bolesna, ali mislim da takvi dani dobro dođu jer mi tijelo govori da stanem i usporim. Naše tijelo je daleko od mlohavih ruku, čvrstog trbuha ili debelih nogu i jednom kada to shvatimo sve će se nekako posložiti. Priznajem da nije lako biti sretan, samouvjeren i istinski voljeti sebe jer smo okruženi medijima koji nam govore da nismo dovoljno vrijedni ako izgledamo drugačije od onoga što se trenutno smatra idealom.

“Pa ja odgajam ženu!” Vrti mi se ta misao glavom svaki put kada kažem samoj sebi nešto ružno jer možda Julia još ne vidi i ne razumije kako se ponekad osjećam, ali ubrzo će i to početi primjećivati, a onda bih voljela da vidi samo lijepe stvari.

5 koraka kako se osjećati dobro u vezi sebe i prenijeti to i na djecu:

I. PREHRANA

Dijeta – riječ koju ne bi trebalo uopće koristiti. Zašto? Jer dijeta mijenja stvari privremeno, a ono što je potrebno je zdrava, raznovrsna, cjelovita i ujednačena prehrana. Kako od jedne salate nećete smršaviti, tako se niti od jednog kolača nećete udebljati. Bitne su i količine koje konzumirate jer upravo je često tu problem. Probajte se opustiti i nemojte se bojati masne hrane jer masna hrana (ne mislim da prerađenu masnu hranu) je daleko zdravija od prerađene i hrane pune šećera. Nisam specijalist za ovo područje da bih mogla davati savjete na temu, ali mislim da djetetu od početka treba usaditi zdrave navike i ponuditi mu svu hranu da bi isprobalo što mu odgovara, a što ne. Primjetila sam da što se veća strka radi oko hrane, djeca je više odbijaju. Neka objed bude lijep i ugodan doživljaj; pustite ih da sudjeluju u pripremi, neka kušaju sve što ih zanima.

Ako u razgovoru pričate kako ste imali težak dan i jeli “lošu” hranu, vaše dijete će stvoriti u svojoj glavi koncept “loše hrane” što će dovesti do toga da misli se upravo ta hrana jede da bi se osjećali bolje.

II. FIZIČKA AKTIVNOST

Budite aktivni zajedno svaki trenutak koji stignete. Dok se moja Julia igra, ja pored nje vježbam. Nisu to nikakve teške vježbe nego osnovna istezanja. Čim izvadim svoju prostirku, ona veselo uzme knjige ili Lego i sjedne uz mene pa se malo igra, malo čitamo i pričamo, a malo imitira to što ja radim. Pokušajte. Znam da ste umorni, ali pokušajte vani trčati s njima, čučnuti i skočiti, dopustite da vam srce brže zakuca. Na taj način ćete pokazati svojoj djeci da je bilo kakva aktivnost zabavna vama, a onda će biti i njima.

Upisujete li ih na neku od aktivnosti, potrudite se pokazati im kako je to prvenstveno zabava, a ne još jedna od obaveza koja ih čeka nakon vrtića ili škole. Plešite. Nema boljeg od ovoga! Plešite dok kuhate, plešite prije spavnja, plešite cijeli vikend jer ovo je odlična zdrava zabava za sve.

III. LJUBAV PREMA SEBI

Znam da će doći i trenutak kada će moja kćer pomisliti da možda nije dovoljno dobra i želim da bude spremna na to. Strah me jer vidim kako se mlađe generacije zlostavljaju fizički i psihički više nego ikada upravo zbog društvenih mreža. Kao da nazaduju ljudski odnosi… Što je najtužnije, ponekad ovakve priče završe nesretno. Zato imajte razumijevanja prema sebi, svojoj djeci i svom partneru. Pokažite kako je lijepo kada smo iskreni, otvoreni i spremni na komunikaciju koja rješava popriličan broj problema. Pokažite im da postoji rješenje.

Poradite na sebi jer uvijek ima mjesta za napredak i zapamtite da vas cijelo vrijeme te malene znatiželjne oči gledaju i upijaju.

Kćer od moje prijateljice je bezbroj puta čula mamu kako govori da je debela, ima debele noge, trbuh kao trudnica… Tako je jednog dana malena došla i rekla joj: “Mama, ti si debela”, a kroz par mjeseci uslijedilo je i “I ja imam debele noge, mama”. Tek onda je shvatila koliko je pogriješila.

IV. ZAHVALNOST

Smislite večernji ili jutarnji mali ritual u kojem ćete zajedno zahvaliti na nečemu što vas je razveselilo, uljepšalo dan, naučilo novu lekciju ili možda nasmijalo. Na ovaj način ćete usmjeriti dijete da razmišlja o tome što mu se kroz dan dogodilo jer slijedi vaših par minuta u kojima ćete pričati i zahvaljivati.

Ovaj način je mene potaknuo da svako jutro najprije zahvalim na zgodama i nezgodama, a kako vrijeme prolazi tako sam naučila stati u trenutku kada se nešto dogodi, osvjestiti ga i zahvaliti. Oslobađajuće je kada ste sposobni zahvaliti i na ružnim stvarima. Korak po korak.

V. REAKCIJE

Negativnosti u medijima ne nedostaje, a mi, okruženi njima sa svih strana, nesvjesno upijamo informacije i na njih reagiramo. Ono što možete napraviti je naučiti filtrirati stvari koje vidite i čujete. Kod mene se to odvija nekako ovako – kada čujem negdje da kreću vijesti, maknem se ili promijenim program. Ako vidim da portal ili blog koji čitam nisu iskreni i na neki način vrijeđaju bilo koga ili bilo što, stajem sa čitanjem i više ga nikada ne pogledam niti preporučam bilo kome drugome. Ako primjetim bilo gdje nešto negativno , to također eliminiram. Ovo se odnosi i na ljude. Možda zvuči rigorozno, ali mislim da je svima nama vrlo potrebno.

Djeci je teško objasniti što je to pogrešno ili ružno, pogotovo ako su malena, ali vodite se time da su djeca vrlo perceptivna, nevina i neiskvarena. Oni će prije vas osjetiti ako nešto nije u redu; pustite ih neka ih vodi osjećaj, a onda ga i potvrdite. Imajte na umu da prate vaše reakcije. Ako svaku večer svi zajedno sjedite i gledate vijesti pune negativnosti nakon kojih se osjećate teško pa se žalite, što vaše dijete misli u tim trenucima?

Julia je još mala, ali ono što vidim je da upija moje reakcije i na temelju njih i sama reagira. Jedino što mogu napraviti je potvrditi njezinu reakciju ili joj pokazati drugačije.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Vezane objave

Dokolica

“Ovakve riječi … nisu upućene čovječanstvu, već vremenu, čitateljima novina, masi čija opasnost, smatram, ne leži u manjku vjere u sebe i vlastitu uzvišenost. Često

Klikni za više »

Barefoot obuća

Ovo je jedna od tema koja mi neprestano zaokuplja misli. Gledala sam, čitala, ispitivala stručnjake i došla sljedećeg zaključka – djeca trebaju hodati bez uložaka

Klikni za više »