,

Stvari koje više ne kupujem

Sjećam se trenutka kada sam kao srednjoškolka primila svoju prvu plaću. Krenula sam računati koliko ću novca zaraditi svaki dan i koliko ću imati na kraju mjeseca. Odjednom je svaki odlazak u dućan postao posve novo iskustvo jer sam morala paziti na cijene. Sjećam se i da sam jednom željela nove tenisice. Prijašnji put do željene stvari bio je sljedeći: odlučim koje tenisice, kažem mami ili tati, pričekam da dođe vikend, neki blagdan ili rođendan i to je to! Ovaj novi put je bio sasvim drugačiji, a išao je otprilike ovako: odlučim koje tenisice, čekam sniženje, shvatim da su i na sniženju preskupe, pretražim barem pet dućana, mijenjam mišljenje koje ću tenisice kupiti s obzirom na cijenu, vraćam se nekoliko puta u dućane i na kraju kupim tenisice.

Ovaj period je trajao dulje vrijeme, ali tek sam kasnije shvatila da zapravo ne trebam nove tenisice jer se moda promijenila i da nije sramota nositi istu jaknu ili kaput više sezona. Danas sam ponosna na sebe kada nosim istu stvar više sezona i kada ne kupujem novu odjeću i obuću barem pola godine. Jednostavno, razmišljam šire! U nastavku dijelim stvari koje više NE kupujem i ne unosim u svoj dom.

Dekoracije

Sezonske dekoracije su za mene osobno najveći gubitak za sve – od ljudi koji su ih proizveli za nikakve plaće u lošim uvjetima do Zemlje jer su izrađeni od najgorih materijala. Ako nešto košta sedam kuna u dućanu i svi uspiju zaraditi od toga, koliko je koštala proizvodnja te stvari? Je li u tu cijenu uračunata i plaća? Sve jeftine stvari skupo koštaju nekoga koga nemamo na umu dok tu stvar kupujemo.

Bilo kakve dekoracije za dom su za mene bespotrebno trošenje novca, osim ako se radi o domaćem proizvođaču koji ima na umu našu jedinu Zemlju kod stvaranja proizvoda.

Šećer

Više ga ne koristim u kuhinji i mislim da je vrijeme da ga svi izbacimo iz ormarića. Postoji puno zamjena, ali budite oprezni jer većina jako loše utječe na crijeva. Zasladite voćem, datuljama, bananom ili kokosovim šećerom, ali bez pretjerivanja. 🙂

Sokovi

Kupovni sokovi puni su šećera. Svježe cijeđeni sok od limuna, naranči i mandarina sa žličicom meda i prstohvatom soli je nešto najljepše što možete popiti!

Plastične bočice i vrećice

Uvijek uz sebe imam metalnu bočicu za vodu i barem dvije smotane pamučne vrećice kako nam nikada ne bi zafalilo vode ili vrećica dok smo u šetnjama. Uskoro zabranjuju plastične vrećice posvuda! Juhu!

Dnevni ulošci

Prije dvije godine kupila sam pamučne dnevne uloške i od tada nemam potrebe za kupovnima. Ulošci su mekani, udobni i izdržali su već brojna pranja na 90°C.

Blazinice

Kada sam radila narudžbu za dnevne uloške, naručila sam i pamučne blazinice. Također su u savršenom stanju. Koristimo ih baš svaki dan za jutarnje i večernje umivanje i brisanje umazanih usta i obraza.

Fast fashion i trendovske komadi

Odjeću koju kupujem za sebe već duže vrijeme je isključivo iz second hand i vintage dućana. I sada se mogu prisjetiti baš svakog komada odjeće koji sam kupila jer je bio trend te sezone, a na kraju sam ga ili prodala ili poklonila dalje. Jednom kada pronađete svoj stil, držite se toga!

Šampon i gel za tuširanje u tubi

U današnje vrijeme postoji toliki izbor sapuna da nema potrebe za kupovanjem šampona, regeneratora i gela za tuširanje u tubama. Ono što je dodatna vrijednost sapuna je što dolaze (većina) u papirnatoj ambalaži.

Nakit

Nedavno sam si priuštila, taman prije selidbe, tri ručno rađene ogrlice po mojoj želji. Na neki način su simbol koji će me uvijek podsjećati na to prijelazno razdoblje. Ako imaš svoj stil i preferencije, donesi odluku da ćeš kupiti samo jedan skuplji komad nakita koji će trajati jako dugo i neka on postane nešto po čemu ćeš biti prepoznatljiva. Mislim da je u pozadini gomilanja bilo čega zapravo neki dublji problem na kojem bi trebalo poraditi.

Duplikati

Ako već imaš funkcionalnu četku, zašto ti treba još jedna? Ako imaš funkcionalnu kuhinju, zašto ti treba nova? Ako već imaš jaknu koja ti odgovara na sve kombinacije, zašto ti treba još jedna? Ovo su jedna od pitanja koja sam si postavljala u nekom trenutku u glavi. Slažem se s time da je ponekad lijepo promijeniti malo situaciju oko sebe, promjene su zakon! Ali mislim da su, meni osobno, unutarnje promjene donijele puno više dobroga od bilo koje vanjske promjene.

Kod svakog unošenja nove stvari u svoj dom, od sljedeće godine se zapitaj:

“Imam li to već?

Treba li mi zaista?

Mogu li živjeti bez toga?”

Ima li stvar koju želim svrhu?

Dodaje li ova stvar vrijednost mome životu?”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Vezane objave

Dokolica

“Ovakve riječi … nisu upućene čovječanstvu, već vremenu, čitateljima novina, masi čija opasnost, smatram, ne leži u manjku vjere u sebe i vlastitu uzvišenost. Često

Klikni za više »

Barefoot obuća

Ovo je jedna od tema koja mi neprestano zaokuplja misli. Gledala sam, čitala, ispitivala stručnjake i došla sljedećeg zaključka – djeca trebaju hodati bez uložaka

Klikni za više »