O bilju i čajevima | #okruŽene

Nikada nisam imala veću potrebu biti povezana s prirodom nego kada sam bila trudna. Pojavilo se to poštovanje prema svemu zbog novog života koji sam nosila. Sjećam se koliko sam žudila za čajevima u to vrijeme. Eterično ulje lavande svaki dan je bilo uz mene, a kupke su dobile novo značenje zbog soli i sušenog bilja koje me njegovalo i smirivalo. To je bila podrška koju mi je priroda nudila i ja sam je prihvatila.

“We know ourselves to be made from this earth. We know this earth is made from our bodies. For we see ourselves and we are nature. We are nature, seeing nature. Nature weeping. Nature speaking of nature to nature.”
Susan Griffin

Čajevi mogu pomoći i ublažiti simptome poput žgaravice, nemirnog trbuha i anksioznosti. Neki mogu pripremiti ženu za trudove ili umiriti kako bi lakše zaspali.

Biljni čajevi mogu biti od sjemenja, korijena, cvijeta, lista ili ploda. Za razliku od zelenog i crnog čaja, oni ne sadrže kofein. Većina čajeva je sigurno za korištenje u trudnoći i za vrijeme dojenja dok god ih pijete umjereno. Imajte na umu da su čajevi dodatak prehrani i da nisu znanstveno proučavani kao drugi lijekovi.

Bitno je napomenuti i da, iako su čajevi 100% prirodni to ne znači da su i sigurni. Ponekad sadrže tvari koji mogu reagirati s lijekovima koje već uzimati ili utjecati na bebu u trbuhu. U takvim osjetljivim razdobljima nikada nemojte same brati bilje, sušiti ga i piti.

Zato se prije uzimanja bilo koje prirodne terapije posavjetujte s vašim liječnikom, doulom i babicom.

Donosim vam detaljan opis četiri biljaka koje su blagotvorne i nježne za žene:

Botaničko ime: Matricaria recutita L.
Porodica: Asteraceae

Ime roda kamilice Matricaria proizašla je od latinske riječi matrix što znači ‘utroba’ i samim time daje do znanja da je blagotvorna za žene.

Kamilica je nježna biljka dobro znana u cijelom svijetu već stoljećima. U starim spisima, knjigama i receptima možemo vidjeti da se koristila najviše zbog svojeg umirujućeg djelovanja na crijeva i nerijetko se nudila i bebama. Umirujuće i nježno djeluje i na kožu i kosu pa se koristi i u proizvodima kao što su losioni, kreme i šamponi. Suho cvijeće može se koristiti kao biljni čaj, tinktura ili u aromaterapiji.

Ova aromatična biljka dobila je naziv “kamilica” odnosno “chamomile” od grčke riječi kamai što u prijevodu znači “na zemlji” i “melon” što znači jabuka (zbog svog mirisa). Španjolsko ime “manzanilla” znači “mala jabuka”.

Kamilica je porijeklom iz Europe i zapadne Azije. Koristila se u drevnom Egiptu i prinosila kao žrtva njihovim bogovima. Biljka se intenzivno koristila kao panacea (univerzalni lijek za sve bolesti i tegobe) na način da je liječila i smirivala crijeva, a svo zdravlje proizlazi upravo iz crijeva.
Može se pripremiti kao čaj, za inhalacije, komprese i kupke. U Njemačkoj za kamilicu kažu alles zutraut što u prijevodu znači “sposobna za sve”. U Mexicu se koristi za poboljšanje probave i smirivanje crijeva dok se u nekim dijelovima uz dodatak limuna i naranče koristi za smirenje. Američki domoroci su koristili ovu i srodne vrste od kada su ih uvezli u Ameriku te nisu koristili samo cvjetove, već cijelu biljku. Aleuti, narod eskimsko-aleutske porodice nastanjen na Aleutskom otočju, i nekim otocima u Beringovom moru, pili su čaj kako bi smanjili vjetrove i probavne smetnje i također su vjerovali da može pomoći kod bilo koje tegobe. Cherokee Indijanci su ga pili za redovitu stolicu. Kutenai i Cheyenne su usitnjenog suhog cvijeća izrađivali nakit i parfeme. Kockate li, operite ruke čajem od kamilice jer će privući novac u vaš život, kažu.

Postoje dvije vrste kamilica:

Njemačka kamilica – može narasti od 15 cm do pola metra. Čaj od njemačke kamilice najčešće koristimo. Pomaže kod probavnih smetnji, smirivanja probave i opuštanje.

Rimska kamilica – može narasti do 10 cm. Čaj od rimske kamilice koristi se za relaksaciju.

ČAJ OD KAMILICE

Bogat je antioksidansima kao što su flavonoidi i seskviterpeni  koji imaju snažan pozitivan učinak na ljudski organizam. Pomaže kod problema s probavom, kožom i kosom, nesanicom, menstrualnih tegoba, imuniteta i iziritiranog želuca.

Ovaj čaj pomoći će vam ako se boriste s nesanicom. Dokazano je da molekula apigenin koje ima u kamilici djeluje umirujuće na moždani živčani sustav i poboljšava san. Mislim da se svi mogu složiti da nema boljeg od tople šalice čaja od kamilice prije spavanja.
Redovita konzumacija ovog čaja povećava razinu glicina u tijelu, a on opušta mišiće i smanjuje grčeve što uključuje i mišiće uterusa i njihovu napetost kod menstrualnog ciklusa. Ali valja obratiti pozornost i konzultirati se s liječnikom u slučaju ispijanja kamilice i uzimanja hormonalne terapije jer kamilica ima anti-estrogenski učinak.

Pripazite i ako ste inače alergični na ambroziju, krizanteme ili tratinčice jer mogli bi biti alergični i na kamilicu.

Ispijanje kamilice ne preporuča se svim trudnicama i potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Čaj od kamilice – priprema

Prokuhajte vodu i prelijte cvjetove kamilice.
Ostavite da stoje barem 5 minuta nakon čega procijedite i uživajte!

Botaničko ime: Urtica dioica L. ssp. dioica
Rod: Urticaceae

Kopriva se koristi već stoljećima u raznim zemljama i kulturama diljem svijeta. Konzumirala se kao samonikla divlja biljka, primijenjivala lokalno na kožu i pila kao biljni čaj. Od nje se izrađivala i tkanina zbog vlakana. Vlakna koprive su se smatrala visokokvalitetnim kao ona od lana ili konoplje. Zdravstveno dajte potporu urinarnim funkcijama i ima blago diuretičko djelovanje. Suhi listovi mogu se koristiti kao čaj ili tinktura.

Mala kopriva je jednogodišnja biljka i naraste najviše do 50 centimetara. Velika kopriva je dvogodišnja biljka koja može narasti do 150 centimetara. Cvjetovi koprive su sitni, a cvjeta od početka lipnja do kraja rujna. Oprašivanje se vrši pomoću vjetra, budući da kopriva ne privlači nikakve insekte. Obje vrste koprive vole dobro pognojeno tlo te ih je moguće pronaći u masama uz kuće, ceste i u vrtovima.

Sastojci zbog kojih kopriva “žari” ljudsku kožu su: histamin, acetilkolin, serotonin, leukotrieni i mravlja kiselina.

Kopriva se osim za čaj i tkaninu koristi i kao: ekstrakt u šamponima, prirodni lijek za povećanje razine željeza u krvi, sastojak u receptima za jelo, proizvodnji žute boje, prirodni suzbijač lisnih uši, hrana za životinje kao što su svinje i zečevi, prirodni lijek za snižavanje količine šećera u krvi.

Kopriva sadrži: vitamine A, C i B, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i natrij i sve esencijalne aminokiseline. Djeluje i antioksidativno.

ČAJ OD KOPRIVE

Čaj od koprive pomaže kod upale dišnih puteva i kod astme tako što uklanja sluz iz pluća. Djeluje blagotvorno na crijeva i pomaže kod hemoroida. Dijelovi biljke se koriste kao pomoćno sredstvo kod reumatskih tegoba kod kojih bitno umanjuju bol prilikom kretanja i kod mirovanja zbog antiflogističnog djelovanja.

S ovim čajem bitno je pripaziti u trudnoći jer može potaknuti preuranjenih kontrakcija maternice, ali se preporuča pred kraj trudnoće. Nakon poroda sigurno ga je konzumirati čak i poželjno zbog željeza kojim je bogat. Čaj od listova stimulira i proizvodnju mlijeka kod majki koje doje.

Čaj od koprive – priprema

Prokuhajte vodu i prelijte listove koprive.
Ostavite da stoje barem 5 minuta nakon čega procijedite i uživajte!

Botaničko ime: Melissa officinalis L.
Rod: Lamiaceae

Od davnina se koristi za umirivanje srca i tijela. Ima predivan limunasti miris koji podiže raspoloženje i okus bilo kojeg jela u koje se doda. U kulinarstvu ga koriste na razne načine, ali i kod pripreme džemova, pekmeza i žestokih pića. Koristi se kod proizvodnje parfema, u kozmetičkoj industriji i za preparate za poliranje namještaja.
U čaju ga se najčešće može pronaći u kombinacijama uz druge biljke za opuštanje, kao esencijalno ulje i kao mast za akutnu primjenu. Suhi listovi koriste se za čaj, tinkturu ili kao sastojak u preparatima za njegu kože.

Matičnjak je porijeklom s Mediterana i raznih regija Azije, Europe i sjeverne Afrike. Zeljasta je biljka uspravne stabljike, nazubljenih jajastih listova i ružičastih sitnih cvjetova. Za uzgoj su joj potrebni topla klima te vlažno tlo.

Upotreba matičnjaka seže tisućama godina unazad do vremena Rimljana i Grka. Jedan od prvih zapisa govori kako se koristio kao ljekovita vrsta ulja/tekućine za kožu. Spominje se u De Materia Medica koju je napisao grčki liječnik, farmakolog i botaničar u 1. stoljeću u Rimu gdje se koristi na isti način. U Ayurvedi se također spominje i koristi na taj način.

Po Nicholasu Culpepperu koji je bio botaničar, astrolog, liječnik, travar i autor knjige/priručnika Complete Herbal (1653.) matičnjak se mogao pripraviti kao elektuarij što je prirodni lijek sličan biljnom sirupu ili pekmezu koji se radi od sušenog bilja i meda, a koristio se još od srednjeg vijeka. Zapisao je kako matičnjakom vlada planet Jupiter i da je povezan s horoskopskim znakom Raka i tako ujedno i povezan s elementom vode i baš zato utječe na naše emocije. Tradicionalno se koristio za podizanje raspoloženja. Ako vam je netko slomio srce, koristio se u čaroliji za obnavljanje, ali i za privlačenje osobe koja vam se sviđa. U drevnom tekstu koji potječe sa Srednjeg istoka, Azerbejđani spominju matičnjak kao kupku od čaja koja poboljšava rad srca i njeguje kožu. Koristi se i za smirenje tako što se nanosi na kožu ili uzima oralno.

Matičnjak, odnosno Melissa je grčka riječ za pčelu, a dobila je takvo ime jer ju pčele vole zbog predivnog mirisa. U drevnoj mitologiji se grupa nimfa zvala ‘melissai’ upravo zato jer su bile zaslužne za pronalazak meda. Njihov simbol bila je pčela i vjerovalo se da su se i one same s vremena na vrijeme mogle pretvoriti u pčele. Također se vjerovalo da je taj roj pčela nimfi vodio lutalice u drevnu zemlju Efeus (sada Turska).

ČAJ OD MATIČNJAKA

Čaj od matičnjaka/melise naziva se i “eliksirom života”. Spravlja se od listova koji sadrže vitamin C, beta karoten te bakar i stoga imaju određena ljekovita svojstva. Čaj se mora pripremati s kipućom vodom kako bi se dio spojeva koji se nalaze u njegovim listićima razgradili i imali pozitivne učinke na naš organizam.

Matičnjak može uvelike utjecati na kvalitetu našeg sna pa se zato često preporučuje kao prirodni lijek za ublaženje simptoma: nesanice, anksioznosti, depresije, migrena i glavobolja.

Potvrđeno je i da djeluje pozitivno na pacijente koji su oboljeli od Alzheimerove bolesti te potvrđuje smanjenje periode mentalnih smetnji i ekscitacija.

Matičnjak u trudnoći, zbog okusa, mirisa i svojstva, pomaže kod mučnina, a u postpartumu daje potporu kod baby blues-a i depresije.

Čaj od matičnjaka – priprema

Prokuhajte vodu i prelijte lističe matičnjaka kipućom vodom.
Ostavite da stoje 5 minuta nakon čega procijedite i uživajte!

Botaničko ime: Rubus idaeus L. ssp. idaeus
Rod: Rosaceae

Listovi maline imaju ukusan i blagi okus koji podsjeća na crni čaj, ali ne sadrži kofein. Vjeruje se da su Olimpski bogovi otkrili maline dok su tražili bobice na planini Ida. Inače potječe iz Anatolije u zapadnoj Aziji i sjeverne Amerike. Prve prave zapise o domesticiranju ove biljke napisao je Rimski pisac Paladije. U srednjem vijeku koristila se u više svrha. Njezini sokovi korišteni su za slikanje i iluminirane rukopise. Kralj Edward I. koji je vladao krajem 13. stoljeća naredio je masivnu sadnju i kultivaciju ove biljke što je njezinu popularnost brzo proširilo na cijelu Europu. Čaj listova maline koristile su žene plemena Cherokee, Irokezi i Mohawk u sjevernoj Americi. Ovaj čaj zavrijedio je odobrenje i uvršten je u “British herbal compendium” koji je nadaleko poznati izvor informacija za sve koji su zainteresirani za znanstvene aspekte biljnih lijekova.

Suhi listovi biljke maline u drugim čajevima koriste se kao stabilizator drugih sastojaka, ali ga najviše poznajemo kao ženski čaj koji daje veliku potporu ženskom zdravlju na način da ojačava područje zdjelice i maternicu. Osim što će ojačati mišiće zdjelice, olakšat će simptome PMS-a i skratiti vrijeme poroda.

Ovaj čaj bogat je magneziijem, vitaminima B i C, kalijem, cinkom, fosforom i željezom.

ČAJ OD LISTA MALINE

Postoje razna istraživanja o ovom čaju i neka su i u sukobu. Recimo, negdje se može pronaći kako je ovaj čaj sigurno piti kroz cijelu trudnoću dok negdje drugdje možete pročitati da se preporuča isključivo pred kraj trudnoće. Ono što je sigurno je da daje potporu pri porodu na način da skraćuje i olakšava trudove u drugoj porođajnoj fazi i smanjuje komplikacije nakon poroda.

Čaj se ne proporuča piti u slučaju krvarenja, planiranog carskog reza ili bilo kojih drugih komplikacija koje mogu pratiti trudnoću.

Za zdravu trudnoću preporuča se piti do dvije šalice ovog čaja dnevno.
Za općenito zdravlje ženskog reproduktivnog sustava i regulaciju hormona pijte do 3 šalice ovog čaja dnevno.

Čaj nemojte piti duže od 3 tjedna i obavezno napravite pauzu od barem dva tjedna između.

Čaj od lista maline – priprema

Za pripremu ovog čaja potrebno vam je 2 žličice suhih listova (oko 3-5 grama) i šalica kipuće vode.
Prelijte listove i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga procijedite i uživajte!

Prije uzimanja bilo koje prirodne terapije posavjetujte s vašim liječnikom, doulom i babicom!

Kroz projekt #OkruŽene, UnaNastasja i ja ćemo vam pokušati približiti informacije, recepte, savjete i prakse koje vam mogu pomoći da se posvetite sebi i svom zdravlju.

Hvala što ste tu i ne zaboravite, zaslužujemo biti #OkruŽene

:)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *