Intervju s učiteljicom yoge Koranom Kolec | Yoga&Ja suradnica

Reci nam par riječi o sebi?
Zovem se Korana, od svih uloga u ovom vanjskom svijetu najveća je biti mama dvjema djevojčicama, svom mužu prilično zahtjevna žena i svojim roditeljima jedina kći, a poslije i prije toga sve ostalo što se događalo i u čemu sam god tražila smisao ispostavilo se kao lako, promjenjivo i prolazno. 

Zašto yoga?
Yoga je u moj život ušla u trenutku kada sam tražila odgovore. I tada sam mislila da sam ih dobila. Tek kasnije ću saznati da sam zapravo dobila još više pitanja što se ispostavilo kao jedini način na koji uspijevam vidjeti, razumjeti i naći riješenja za gotovo sve neiscrpne izazove koje mi život ponudi.

Kako si postala učiteljicom yoge?
Nikad ne bih rekla da sam učiteljica iako na momente pomislim, kada dobijem takav feedback od svojih polaznica, da zbilja kroz mene dolaze neki odgovori kojih nisam uvijek svjesna. Tako je sa svim ljudima. Svi su učitelji ako dovoljno pažljivo gledamo. Škola je bila logičan slijed moje prakse. 

Kako je to biti mama dvoje djece, žena, poduzetnica i voditi svoj yoga studio?
Stvari koje se tiču “poduzetništva” ne vidim na klasičan način. Iako to možda izvana izgleda tako, ja jednostavno radim ono što volim i ne dolaze mi izazovi koji su mi neprirodni. Ne znam kako ali nisam imala neki poseban plan. Slabo sam organizacijski orjentirana što ponekad uz dvoje djece donese neka unutarnja razočaranja ali ubrzo se vratim na svoj kolosijek u kojem pustim da budemo vođeni nečijim višim smislom. Puno pomaže to što živimo u malom gradu gdje je sve na 3 minute. 

View this post on Instagram

Potpuno mi je nekako nevjerojatno da čekam petak i radujem se kroničnom prolaženju vremena, da se veselim što je prošlo 5 dana moga života i čekam dva, vikendska, nadajući se, budući da je vikend, nešto će biti drugačije ili bolje. Ne vidim to. Vidim očeve izmorene između želje da se vikend odigra dovoljno prisno i dobro za njihovu djecu i potrebe da budu sami sa sobom i izađu iz uloga koje će im, ako već i nisu, ubrzo postati sve napornije, vidim mame koje očekuju te očeve kao kap pomoći, dane zbližavanja, napokon osjećaj cjeline i pripadanja. U velikom dijelu vidim da je djeci to svejedno, da ih manje pati manjak pažnje i vremena s roditeljima od viška koji teretno nose u svojim malim ruksacima i sjajnim očima u kojima ne razumiju i traumatiziraju se nužno ne traumatičnim događajima. Traumatizirani su onim što osjećaju da roditelji gaje u sebi, strahom za budućnost, egzistencijom, borbom, napetošću i nezadovoljstvom. To je mnogo jače jer oni ćute svaki atom našeg bića. Oni znaju i nepogrešivo surađuju s vašim očekivanjima čak i kada vam se čini suprotno… Budite dobro, sa sobom, sa svijetom, čistite misli i emocije, ne dozvolite da se kreću kroz vaše tijelo kad ne služe ničemu. I vidjet ćete, tada će i sve ostalo jednostavno biti dobro. 🙏💓🙌 #love #loveyourself #doyoga #yogaplacevt #yogastudio #yogaeveryway #yoginiinprocess #trustyourself #beyourself #bereceptive #yoga

A post shared by 🌿🔸 Korana 🔸🧘🏻‍♀️🕉️ (@yoga_place_vt) on

Kako su se pronašle Korana i Ivana?
Ivana me pronašla na instagramu, nisam sigurna kako ali sam sigurna da  nikako nije slučajno. Odnosi na instagramu predstavljaju izazove koji se utiskuju u identitet htjeli mi to ili ne i birate sami hoće li to biti lekcija ili blagoslov. Naš odnos, srećom, imam namjeru gledati iz apsolutne mogućnosti kao blagoslov. To me posebno raduje. 

Što misliš o yogi za djecu?
Sa djecom imam iskustva što se tiče moje djece i volontiranja u vrtiću. Svako dijete, kao i svaki čovjek duboko je individualno biće koje pokazuje sve svoje dubine vrlo brzo i vješto. Ono što je posebno izazovno je da te vještine nadmašuju nas odrasle i našu fleksibilnost pa tako imamo tendenciju kategorizirati djecu u svakojakim smjerovima što zapravo otežava nama i naša uvjerenja čini našim neprijateljima. Ono što je najvažnije kod rada s djecom, s kojim sam počela nedavno i u studiju, je prepoznati i dozvoliti, naučiti i poticati ih da se osjećaju jednako važnima i vrijednima  i kad su tužni i slabi. 

Koliko bi se djeca trebala zadržati u svakoj pozi?
Položaji u jogi za djecu se razlikuju ovisno o njihovoj dobi. U dobi do 7 godina sami određuju i ponašaju se instinktivno te im to treba omogućiti. Kasnije mogu ako žele učiti disati poput balona u trbuhu, a položaji bi mogli biti dinamičniji. Tipa iz mačke u psa, pa u klokana i skokom natrag u mačku. Zadržavanje nije priorotet jer živčani sustav ne funkcionira kao kod odraslih ljudi niti je opterećen na takav način. Kad se zadržavamo u položaju zatvorenih očiju tada brojim do 10 kako dišemo i zaustavim se na 9 pa pričekem duže da vidim kako reagiraju. Većinom to odrade jako disciplinirano. Ono što je prekrasno je to da ćete otkriti koliko su djeca snažno energetski ispunjena i koliko te energije prenose na vas, što kroz tjelesnu temperaturu, što kroz dinamiku koja im godi. 

Koliko im je poza dovoljno za jedan set vježbi?
Broj položaja koji će se izvesti nije toliko bitan i trebao bi biti fleksibilan. Yoga nije nešto što se razumije  kroz određeni način shvaćanja na koji smo mi navikli. Potrebno je malo izoštriti druga čula, ponekad malo izvan pravila da bi se osjećali neopterećeno. Svaki smisao treba svoje vrijeme. Ne možemo ga požurivati.

Kako tvoje kćeri reagiraju na yogu?
Mojim curama nisam nikad postavila pitanje hoćemo li vježbati yogu. Lana sada ima 10 godina i vježba kao da je to isplanirala a nije, nije nikad posebno pokazala interes, a Ruža kopira još uvijek. Djeci je to prirodno. Yoga i ja set se Lani svidio vizualno, ona je kraljica detalja i zna cijeniti i prepoznati ovako detaljan rad. Oduševljena je bojama i kaže da bi bilo super da na kraju postoje pričice koje bi se čitale u shavasani, položaju gdje se nakon vježbe odmaramo. 

Koji je tvoj ultimativni savjet/mantra koji bi podijelila sa svima?
Vježbaj i sve će doći. Ne postoji čaroban trenutak gdje se nešto događa i postaje bolje. Postoji samo jedan moment tog trenutka koji dotakneš svako toliko tek da znaš da je ovdje. Stalno. U Tebi. 

Korana,
Hvala Ti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.