Odvikavanje od pelena prije druge godine | Naše pozitivno iskustvo

Razmišljanje o korištenju tute krenulo je kada su nam jednu poklonili naši dragi prijatelji. Radi se o freeON tuti u obliku ježa koju od srca preporučam jer je vrlo udobna za sjedenje. Dolazi u tri djela – baza, odvojivi dio koji se lako pere i poklopac.

U početku smo samo micali poklopac, stavljali loptice unutra pa vracali poklopac nazad. S vremenom je sama htjela sjesti na tutu i mi smo je stavljali, ali u robici.
Kada je imala skoro godinu dana, premjestili smo tutu u kupaonicu i pored nje u jednu kutiju stavili par knjigica i nesto igračaka. Skinuli smo pelenu u vrijeme kada je otprilike trebala obaviti veliku nuždu i stavljali je na tutu. Njoj je to bilo poprilično zabavno jer smo se aktivno igrali, a kada je obavila bilo što u tutu mi smo skakali od sreće i pljeskali, a ona se smijala i također pljeskala. Nakon 3 puta je shvatila zašto sjedi tamo i tako je počela nekako svjesnije obavljati to na tuti. Stavljali smo je 3 puta dnevno na tutu, a ako smo išli negdje i obavila je veliku nuždu u pelenu odmah nam je ukazala na to.

Sa godinu i pol Julia više nije obavljala veliku nuždu u pelenu nego je trčala na tutu i rekla mi “ka-ka”, a ako se i dogodilo negdje, ona je govorila: “ka-ka” i smijala se dok je govorila “bljaaaaak” ili “fuj, nos”. Malu nuždu je i dalje obavljala u pelenu bez da nam je govorila, ali smo primjetili da se sve češće budi prazne pelene i onda obavi to u pelenu dok se proteže.

Došao je i dan kada sam odlučila da je možda vrijeme da probamo bez pelene. Počeli smo sa godinu dana i 10 mjeseci. Kako bi se lakše snalazili, pisat ću po danima.

1. dan

Ujutro smo skinuli pelenu i obukli gaćice. Objasnila sam joj da sada nosi gaćice kao i mama i tata i da “piškimo” i “kakamo” na tutu. Ovaj dan je odmah obavila i malu nuždu, a onda i veliku (što nije već dugo vremena) u gaćice. Bila je iznenađena i vidjela je koji proces slijedi nakon što se to dogodi – skidaju se gaćice, nosi se u kadu, a nakon tuširanja se čisti pod. Promijenili smo 6 gaćica do navečer, ali je shvatila što se događa jer je zadnji put pred spavanje vrlo malo obavila u gaćice i tražila je na tutu, a kada je sjela rekla mi je: “Julia piški u tutu, ne na pod piškiti.” što mi je dalo do znanja da razumije baš sve što joj govorim.

*Ispitujte dijete svakih pola sata treba li možda što obaviti ili, ako je moguće, posjednite ga na tutu i igrajte se s njim, a kada obavi što treba proslavite to. Nikako ih nemojte prisiljavati da sjede ako to ne žele jer stvarate kontraefekt.

2. dan

Probudila se suhe pelene (preko noći stavljamo pelenu i to ju ne zbunjuje) i tražila je na tutu odmah što nas je baš razveselilo! Taj dan smo promijenili troje gaćica jer je vrlo malo obavila u gaćice, a onda ostatak na tutu. Ostala dva ili tri puta smo uspjeli obaviti sve samo u tutu.

*Ovaj dan sam odlučila uvesti pamučne uloške koje ću zakopčati na gaćice ako joj slučajno pobjegne malo jer smo morale ići na par mjesta. Nisam htjela odmah prvi dan jer sam htjela da shvati što se događa kada više ne nosi pelenu. Kada dođete do ove faze znajte da vaša tutu od sada ide svugdje s vama. 🙂

3. dan

Ovo jutro se također probudila suhe pelene, protegnula se, ustala i tražila da mora na tutu. Na gaćice sam joj ovaj put stavljala najmanji platneni uložak i mijenjala ga samo dva puta kada joj je vrlo malo pobjeglo. On joj nije smetao, a pomogao nam je u slučaju kada smo morali biti izvan stana i treba nam malo vremena da pripremimo tutu i skinemo gaćice.

Postoje baš gaćice za odvikavanje od pelena koje su nepropusne, ali su poprilično skupe tako da smo se odlučili za ovu opciju koja je puno mekša i ugodnija.

Julia sada veliku i malu nuždu obavlja u tutu, a ako joj i pobjegne, radi se o par kapi tako da nemamo nekih velikih problema. Putujemo li duže ili idemo negdje stavimo joj ovaj platneni uložak ili pelenu koja ju, ponavljam, ne zbunjuje jer traži tutu kako god.

Gdje kupiti tako male gaćice?

Jedan paket pamučnih gaćica kupili smo u C&A trgovini i najmanji broj je 92, a drugi paket pamučnih gaćica kupili smo u Babycenter-u i njihov najmanji broj je 86/92.

Ipak preporučam ovaj paket od 6 gaćica u C&A trgovini jer su ipak malo uže i čvršće, kvalitetnije.

Gdje kupiti tako male pamučne uloške?

Od srca vam preporučam jedan mali dućan zvan “Kreativni kutak”, a možete ga pronaći na ovom linku ili preko DM na Instagram profilu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *