DIY | Prirodno univerzalno sredstvo za ciscenje | ocat&lavanda

Proljeće je tu, a s njim nekako prirodno dolazi i želja za spremanjem i čišćenjem. Kako bi maksimalno uživali u tome, imam za vas jedan jednostavan DIY za univerzalno sredstvo za čišćenje od samo dva sastojka – ocat i lavanda. Pa krenimo! 🙂

Ocat
Siguran je za korištenje na raznim materijalima osim na granitu i mramoru gdje se mora koristiti razrijeđena otopina. Ocat djeluje protugljivično i antibakterijski i to je zapravo sve što vam i treba za čišćenje. Najbolji je za čišćenje prozora i ogledala jer neće ostaviti iza sebe one kapljice vode, odnosno kamenca jer ga ocat razgradi.

Lavanda (moja najdraža)
Lavanda se koristi također zbog svog antibakterijskog djelovanja i to ne samo kod čišćenja doma, već i u kozmetičkoj industriji. Osim tog svojstva, ona će octu predati svoj divan miris koji smiruje i osvježava. Lavanda ima visok udio kamfora koji tjera bube tako da s njim slobodno osvježite ormare, kauče i tepihe.

P R I P R E M A

Potrebno vam je:
– staklenka koja se može hermetički zatvoriti
– sušeni cvjetovi lavande
– ocat

  1. Neovisno o dimenziji staklenke neka sušeni cvjetovi budu u omjeru 1:4 s octom
  2. Pospite cvjetove na dno staklenke i napunite je octom
  3. Dobro je zatvorite i odložite na sunčanom mjestu oko 10 dana
  4. Procijedite ocat i dobiven koncentrat spremite nazad u istu staklenku

Univerzalno sredstvo

Ono što ste dobili naziva se koncentratom i potrebno ga je razrijediti tako da na jednu mjericu koncentrata ide minimalno dvije mjerice vode. Ako mislite da sredstvo nećete brzo potrošiti, koristite destiliranu vodu, a ako ga brzo trošite (kao mi :D) ulijte običnu vodu.

Ovo sredstvo slobodno dajte i u male ručice kako bi vam pomogle u proljetnom čišćenju jer su svi sastojci prirodni.

:)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *