Vastu Shastra i Feng Shui | Drevni spisi o kvaliteti življenja

Vastu (Indija) i Feng Shui (Kina) su obje drevne i svete znanosti koji proučavaju vezu između čovjek i prostora u koje borave. Vastu inače ima puni naziv Vastu Shastra, a u prijevodu te riječi znače dom i znanost odnosno znanstvena metoda konstruiranja kuće. Svaka kuća je živo biće baš kao i mi sami. Glavni fokus je na blagostanju čovjeka koje se može postići jedino ako smo u skladu s prirodom i energijom koja je oko nas. U Kini tu energiju nazivaju Chi, a u Indiji Prana. Vastu se počeo primjenjivati na svetoj arhitekturi hinduističkih hramova, a Feng Shui je počeo kao Yin Feng Shui koji se primjenjivao na grobljima. On se bazira na elementima vode, vatre, drva, zlata i zemlje kao 5 osnovnih elemenata koja kreiraju i formiraju cijeli naš univerzum, a u tome pomaže element vjetra koji je vrlo bitan. Također obuhvaća astronomiju, geografiju, okoliš, magnetska polja i fiziku. Vastu je dio Veda (veda na sanskrtu znači znanje) koje su najstarije svete staroindijske knjige, spisi i tekstovi stari 5000 godina koji obuhvaćaju yogu, duhovnost, astrologiju, Vastu i sve aspekte života.

Feng shui ili Vastu vam se može učiniti kao nešto malo neobično ako prethodno niste nikada čuli za to, ali kada se upoznate sa praksama, svatko može pronaći nešto za sebe. Recimo fontana ili akvarij je nešto što je osnova u Feng Shui filozofiji. Kod fontane je bitno da se voda reciklira, odnosno kruži unutar sistema kako bi i nama u životu kružili dobro zdravlje, sreća i bogatstvo. Osim dobre energije, bitan je i zvuk u prostoru koji donosi recimo voda ili vjetrena zvona koja su odlična za mirnu energiju u nama, a tako i oko nas.

Podijelit ću neke savjete u vezi dva najbitnija prostora u svom domu – moj kutak za meditaciju i spavaća soba. Zašto su najbitniji? U oba prostora punim baterije za novi dan ili svakodnevicu i zato mi je vrlo bitno da su usklađeni.

Mjesto za molitvu/meditaciju

Ovo bi trebao biti sastavni dio svakog doma. Ovo mjesto će unositi novu i pozitivnu energiju koja će pokretati sve u tom prostoru. Nije poželjno da se ovakvo mjesto planira u spavaćoj sobi. Planiranje i izvedba ovakvog jednog prostora ili mjesta u domu ne zahtjeva puno samo par koraka kako bi osigurali da vaš dom ima “dobru vibru” kada netko uđe u njega. Vastu i Feng Shui oboje govore kako bi bilo idealno da se ovaj prostor nalazi na sjeveroistoku. Također ga je moguće alternativno planirati i na sjeveru ili istoku doma. Ovisno o osjećaju okrenite se prema istoku ili zapadu kada meditirate/molite/vježbate kako bi probudili nešto u sebi ili zauvijek pozdravili. Neka detalji u vašem kutku ne preuzimaju vašu pažnju ili pažnju prostora. Bitno je da tu obuhvatite elemente s kojim ste se najviše povezali i koji vas smiruju.

Spavaće sobe

Spavaće sobe bi idealno trebale biti smještene na južnoj strani doma, a nikako na sjevernoj. Glava bi uvijek trebala biti okrenuta prema jugu ili zapadu, a nikako prema sjeveru jer postoji mogućnost nemirnog spavanja. Kako bi poštivali prostor u kojem odmaramo, u njemu nikada ne bi trebali jesti niti koristiti bilo kakve uređaje. U prostoru gdje spavate nikako se ne preporuča imati biljke ili statue. U slučaju da vaš dom ima više katova, spavaća bi trebala biti na najvišem katu, a strop nikako ne bi smio biti nepravilan jer se na taj način lomi i gubi energija koja kruži sobom i moguće da izaziva nemirno spavanje. Dječja soba se preporuča na sjeverozapadu, a radni prostor je poželjno odvojiti od spavaće sobe.

Još neki od kratkih savjeta:

  • Kuhinja na jugoistoku.
  • Blagovaonica na zapadu.
  • Smočnica na sjeverozapadu.
  • Ured, radna soba ili atelje na sjeverozapadu i zapadu
  • Zahodi i kupaonica između zapada i jugozapada ili zapada i sjeverozapada
  • Dnevni boravak na sjeverozapadu

Mislim da je Feng Shui daleko prihvaćeniji nego Vastu samo iz razloga što Vastu zahtjeva pridržavanje pravila od samog biranja lokacije na kojoj će se graditi kuća pa nadalje što je vrlo rijetko da će netko zapravo biti u mogućnosti i napraviti. Ono što je korisnu su određeni savjeti za koje sam se recimo i sama iznenadila jer boraveći u svom domu, sada već tri godine, osjetila sam da neke stvari nisu na mjestu baš tamo gdje jesu i da mi fale neki elementi poput vode, drva ili vatre. Nikako se ne mogu osjećati ugodno u prostoru koji nema namještaj od pravog drva, biljke ili veće prozore. Sve odgovore i objašnjenja pronašla sam baš u ovim drevnim spisima i savjetima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.