Što je to SLOW living?

S – Sustainable – Održivo – dugotrajno, višekratno, što manje otpada, kružno, neovisno, vlastiti mali sustav

L – Local – Lokalno – podržavanje OPG-a, malih obrtnika i svega što ne spada u masovnu proizvodnju

O – Organic – Organski – sve što raste bez upotrebe pesticida, fungicida i insekticida

W – Whole – Cjelovito – bez prerade

Ne postoji “pravi” način na koji provoditi SLOW jer svaki čovjek će ovaj način života provoditi u skladu sa samim sobom i nizom faktora koji ga svakodnevno okružuju.

Čitajući članke i knjige, gledajući razne serije došla sam do zaključka da je ovaj “pokret” nastao 1986. kada je Carlo Petrini protestirao protiv otvaranja McDonald’s-a u Rimu. Nakon par godina osnovan je i slow food pokret. Godine 1999., Geir Berthelsen osnovao je The World Institute of Slowness jer vjeruje da najbolja promišljanja i ideje nastaju upravo ako usporimo, umjesto da ubrzamo procese. Kaže, ako moraš požuriti – požuri polako.

Sve ovo znači živjeti svjesno, rješiti se viška u nama i u našoj okolini, preispitati vlastite vlastite vrijednosti bez da ičije mišljenje i stav utječe na nas jer upravo te vrijednosti grade našu priču. Dira vas nečije mišljenje ili stav? Pogotovo ako su negativni? Imajte na umu da je to samo nečije iskustvo koje projicira na vas, a do VAS je hoće li im to uspjeti ili ne.

Krenite polako. Korak po korak. Sporo.

Polako će vas učiniti zdravijima i smanjiti razinu stresa jer kako se smanjuje brzina života kojeg živite svaki dan, tako se povećava kvaliteta odnosa samih sa sobom, a onda i sa drugima. Zanimljivo je kada ste vi nekako u skladu sami sa sobom, kako je odmah drugačiji i odnos sa drugima.

Jedna od stvari koja je meni osobno problem jest multitasking. Kada upadnem u ovaj svoj vlastiti kaos dani nekako prolete, a kada legnem u krevet najčešće teško zaspim. Glavni je problem što mislim da nešto propuštam i zato pokušavam raditi više stvari odjednom. Na primjer,… ako se tuširam obavezno slušam neki podcast, audio knjigu ili čak odgovaram na mailove dok ležim u kadi. Zanimljivo je što zapalim svijeće, napravim predivnu kupku, namjestim se i umjesto da se opustim, slušam malo tišinu i osjetim tu toplu vodu i miris ulja, ja se udubim u nešto sasvim drugo. Ponavljam, mislim da nešto propuštam, ali mislim da propuštam krive stvari jer upravo tih 15 ili 20 minuta svog vremena mogu odvojiti za čisto uživanje i vraćanje sebi, a netko tko čeka mail, odgovor ili nešto drugo, mogao bi jednako tako usporiti pa da jednako smireni i zadovoljni nastavimo komunikaciju.

Utišajte sve oko sebe. Mi nemamo TV jer smo shvatili da nemamo potrebe za tim, ali sam primjetila da je u većini domova upravo taj uređaj središte svega. Dominira prostorom vizualno i zvukovno i možda je upravo to jedna od stvari koju bi trebali početi mijenjati kako bi se lakše opustili kroz dan. Sjetim se kako sam prije mislila da nemam vremena za slušanje jazz ili klasične glazbe jer nju baš moraš slušati, a onda sam shvatila da ona odrađuje svoju čaroliju i dok “samo” svira u pozadini. Vjerujte, pomaže.

Slušajte ljude pažljivo bez nestrpljive želje da kažete nešto slijedeći – osvjestite da to radite i vidjet ćete koliko će se promijeniti odnos prema ljudima jer počet ćete primjećivati male detalje koje rade kada su sretni/ljuti/uzbuđeni/nezadovoljni, a onda i na temelju toga odgovarati sa možda više empatije.

Možda ste se već zapitali kako ćete stići obaviti sve u danu ako ćete sve raditi tako polagano? Poanta ovoga nije živjeti usporeno nego usporiti toliko da možete pratiti vlastiti dah, pokrete ruku i nogu. Usporiti toliko da budete svjesni sebe. Što nije smiješno što tražimo izlike da zapravo ŽIVIMO svoj život? Kako bi cijela ova priča uspjela potrebno je postaviti prioritete i držati ih se.

Slow living nisu namještene cozy fotke koje gledate na nečijem Instagram feed-u. To je vaše unutarnje stanje i želja da budete VIŠE nego što jeste. Ako ste već na ovom putu, primjetiti ćete kako jednostavnost dolazi sama od sebe – jednostavnost VAS, vaše odjeće, rutine, interijera, obaveza,… Također, ovo nije nešto što će vas unazaditi. Često ljudi misle da moraju živjeti negdje u nekom malenom selu na jugu Francuske u drvenoj kućici okruženu vinogradima sa brodskim podom bez doticaja sa tehnologijom kako bi dosegli ovakav način života, ali poanta nije izbaciti tehnologiju iz života, već ne dopustiti da ona upravlja nama. Zvuči poznato? Svako malo čitamo o detoxu od društvenih mreža, a to je znak prezasićenosti jer nismo svjesni kada nam je dosta. Poanta nije niti biti odvojen od svega, ali svi znamo koliko nam je to potrebno – kako dođe do toga? Ponovo prezasićenost. Zato pokušajte malim koracima. Svaki dan odvojite barem 5 minuta za neku vrstu meditacije i kada počnete negodovati sjetite se što je Ghandi rekao: “Imam toliko toga za postići danas da moram meditirati dva sata umjesto jednog.”

Kada se nađem kako žurim kroz dane, imam tri stvari koje mi pomognu vratiti se u svoj “slow” način: glazba, knjiga i film. Što se glazbe tiče tu uvijek pomažu lagani jazz ili klasika – nešto bez riječi. Knjiga koju sam pročitala bezbroj puta baš u ovakvim situacijama je “Umijeće dokolice” Hermana Hesse-a, a film je “Zerkalo” iz 1975. predivnog redatelja Andreja Tarkovskog koji se odvija brzinom kojom bi se zapravo sve trebalo i odvijati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.