Novogodišnji moodboard | Kako izraditi inspirativnu ploču

Jeste li ikada izrađivali moodboard iliti inspirativnu ploču?
Nije bitno izrađujete li ga zbog inspiracije za uređenje interijera, poslovni projekt ili za vlastite ciljeve, već je bitno da vas pokreće i motivira u pravom smjeru. Jedan moodboard sastoji se od uglavnom od slika kojim je zapravo potrebno posvetiti dosta vremena. Ovisno o temi na njega se može ubaciti i suho cvijeće, razni isječci materijala,…

Izrada vlastitog inspirativnog moodboard-a

Svake godine izrađujem inspirativni moodboard koji me svakodnevno podsjeti koje su mi želje i ciljevi bili u glavi na samom početku godine kada mi je motivacija na vrhuncu. On ne mora biti velikih dimenzija, može biti i slika na vašem mobitelu, ali mora biti smislen. On pomaže kod vizualizacije ciljeva i ja vjerujem da ako nešto želimo, vidimo to i radimo na tome – to se jednostavno mora ostvariti. Zašto vjerujem u to? Jer mi se ostvarilo gotovo svaki put. 🙂

Za izradu jednog potrebni su vam:

  • isječci inspirativnih fotografija/članaka/citata ili njihovi printevi
  • katonska ploča/kappafix i ljepilo/washi trake/pribadače ILI metalna ploča(frižider) i magneti
  • u slučaju da ne želite izrezivati slike i lijepiti, izradite moodboard u jednom od programa

Odvojite vrijeme za odabir slika koje će vas podsjećati na onaj dobar osjećaj koji imate kada pomislite da vam se ostvario jedan od ciljeva. Uzmite u obzir da ciljevi moraju biti realni i da za svaki od njih morate uložiti poprilično vremena i truda. Rijetko kada se dogodi da se ciljevi sami od sebe ostvaruju. Moram priznati da sam nekoliko puta odustala od nekih stvari i kako sam si dala vremena i maknula misli s tog cilja tako su se situacije, događaji i ljudi posložili da sam na kraju nekako i uspjela, a da nisam bila ni svjesna. Vrijedi se posvetiti ovome, obećajem.

Kada ste odabrali idealne slike, uložite vrijeme na traženje citata koji će biti centralna točka vaše kompozicije. Neka taj citat ima značenje koje će obilježiti vašu Novu godinu i svakodnevno vas motivirati.

Sada kada imate slike i citat, poigrajte se sa kompozicijom ako vam je bitno kako će vaš moodboard vizualno izgledati, a ako ne, posložite slike oko svog citata kojim god redom osjećate da je pravilno. Izrađujete li ga ručno, zalijepite sve slike, citate i ostale detalje i objesite ga na mjesto koje ćete svakodnevno gledati – pored kreveta, uz radni stol, u kuhinji,… On može biti i na vašem mobitelu kao podsjetnik ako ga uslikate/skenirate ili ako ga napravite u potpunosti digitalno u jednom od programa. Nakon izrade ga isprintajte na tvrđi papir kako bi trajao cijele godine ili na normalan papir, a onda ga uokvirite. Ovakve kolaže možete izrađivati svaki tjedan, svaki mjesec ili kod svakog novog projekta. Nema pravila. 🙂

Preuređujete sobu? Ovo možete koristiti kao pomagalo kod dizajniranja nove sobe tako što ćete pronaći slike interijera i detalja interijera koje vam se sviđaju i od njih napraviti jednu ovakvu ploču koja će vas voditi kroz traženje idealnog komada namještaja i ostalih sitnica.

Pišete knjigu? Pronađite ljude, modu, ulice, grad, auto, kafić i ostale detalje o kojima pišete u knjizi i napravite od njih jedan kolaž koji će vas uvijek držati u jednakoj atmosferi tokom pisanja.

Želite poboljšati svoj feed na Instagram-u? Pronađite inspirativne profile čijim slikama težite i zalijepite ih iznad svog laptopa kako bi vas podsvjesno usmjeravale upravo u tom smjeru kada se uhvatite obrade fotografija.

Želite promijeniti stil oblačenja? Spremite slike modnih blogerica i ostalih, složite jedan kolaž u kojem ćete koristiti i materijale i palete boja i nosite ga sa sobom na mobitelu kako bi ga mogli pregledati kada se nađete usred dućana.

Ovo je moodboard kojeg je izradila draga Katharina u svom kreativnom Seventy Two Studio dok je radila na izradi mog logotipa i cjelokupnog brenda Cup of Tea. Na ovaj smo način komunicirale i birale paletu boja, motive, stil, tipografiju i sve ostalo što je potrebno da se dizajnira vizualni identitet jednog brenda.

Nadam se da sam vas potaknula da izradite jedan moodboard ili više njih te se na taj način motivirate da krenete hrabro i samouvjereno u Novu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *