Mirisni potpuri iz lonca i ideja za poklon

Hladni dani su ispred nas i nema boljeg nego se ušuškati i utopliti u svom domu.

Kako bi dodatno utoplila atmosferu kuham potpuri od sezonskih začina i voća. Cijeli postupak je vrlo jednostavan, a kombinacija je bezbroj. Cijeli stan mirisat će na prirodne arome kroz cijeli dan, a vi više nećete morati koristiti umjetne osvježivače zraka.

Kako grijemo prostore u stanovima i kućama, zrak postaje suh, a na ovaj način vlažimo zrak. Svoje potpurije kuham na laganoj vatri po sat ili dva, a kako voda isparava, tako dolijem malo vode po potrebi – ovdje morate paziti da ne zaboravite da vrije na štednjaku.


Recepti:

Potpuri za ušuškane večeri:

  • žličica klinčića
  • žličica anisa
  • ružmarin
  • štapić cimeta
  • sušeni božićni čaj (ili tanko narezane svježe jabuke i naranče ili sušene jabuke i naranče iz pečnice)

Sve sastojke stavite u lonac i prelijte sa vodom. Lonac stavite na laganu vatru i ne zaboravite dolijevati vode kada vidite da je dosta vode već isparilo. Nema potrebe kuhati dulje od dva sata jer miris ostaje u zraku dugo i nakon što prestanete kuhati. Kako kuham ovo najčešće poslijepodne, navečer procijedim ostatke i ostavim da se osuše na radijatoru ili na komadu papira jer začini mirišu još neko vrijeme.

Prijedolozi za druge potpurije:

Osvježavajuća vanilija

  • žličica ekstrakta od vanilije
  • pola šalice listova mente

Božićna naranča

  • svježe tanko narezana naranča ili šalica sušene korice naranče
  • štapić cimeta
  • žličica klinčića

*Božićnu naranču možete i napraviti tako da klinčiće zapiknete u naranču i ostavite na tanjuriću u sobi. Kada god prođete pored naranče, ona će ispuštati predivan miris. Mi je stavljamo i na radijator kako bi cijela soba mirisala.*

Nježni dani

  • jedna grančica ružmarina
  • pola šalice sušene lavande
  • pola šalice sušenih ružinih pupoljaka ili latica

Osvježenje

  • korica jednog limuna
  • korica jedne naranče
  • korica jedne limete
  • po želji dodatni ekstrakt naranče, limuna ili limete

Gdje je pita od jabuke?

  • korica dvije jabuke
  • žličica ekstrakta od vanilije
  • štapić cimeta

SAVJET:

Jabuke i naranče možete osušiti u toploj pećnici kroz 2 do tri sata. Ugrijat će vam prostor, a i mirisat će divno! Nakon sušenja možete ih koristiti kao potpuri u teglici ili kuhati u loncu sa ostalim sastojcima.

 


Ideja za poklon

Kako je vrijeme darivanja pred nama, možete sami izraditi jedan od potpurija i pokloniti ga najdražima. Potrebno je skupiti sastojke, upakirati ih u vrečicu ili teglicu, napisati recept, zavezati ga i vaš mirisni poklon je gotov!

Mi smo začine odlučili pakirati u Korken teglice iz Ikea-e i u Sak-ove Malog studija u koje sam zaljubljena, a i o kojima sam pisala. Ručno ćemo ispisivati recepte na ostatke papira koje čuvamo i na ovaj način recikliramo.

Sve začine nabavljam na online Harissa stranici i dostave mi ih u roku 2 do 3 dana. Najteži dio je odlučiti koji čaj ili začin NE kupiti. 🙂

 

 

Želim vam ugodne i mirisne dane koji su pred vama!

4 Comments

  1. Znaci li to da samo mirisi dok se kuha? Odnosno, Moze li se samo kuhanjem izvuci miris? Naime imam prostoriju u kojoj mi zrak bude uvijek nesto susi nego u ostalima i voljela bih nesto takvo ubaciti na tjednoj bazi ali tamo nema kuhala… imas neku ideju?

    1. Potpuri miriše dok se kuha, a miris ostaje u prostoru (barem u mom stanu koji ima oko cca 75 kvadrata) još 3 do 4 sata. Znala sam ga kuhati navečer i drugi dan dolaze gosti koji pitaju što to tako fino miriše. 🙂 Ako nemaš kuhala, najbolje je kupiti difuzer za eterična ulja koji će vlažiti zrak, a i fino mirisati. U njemu možeš kombinirati onda razne mirise da miriše kako god ti zaželiš – od citrusa, slatkih do šumskih. Nadam se da sam barem malo pomogla. 🙂

      1. Naravno da si pomogla, difuzer je odlicna ideja zapravo i hvala ti! Nisam se toga uopce sjetila… budem probala 🙂 a potpuri onda slozim za poklone!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *