Kako je Julia sama prestala cicati?

Krenimo od početka,…

Naš prvi dan skupa

 

Julia se rodila u bolnici Sveti Duh i sve pohvale sestrama koje su dolazile i po više puta u kratkom vremenu kako bi meni i mojim cimericama, također prvorotkama, pokazale kako pravilno dojiti. Svaka od nas je imala neki svoj „problem“ kod dojenja, ali sve smo osjećale iste male trudove dok su bebe navlačile svoje mlijeko.

Ovako smo provele prva dva mjeseca

Nakon tri dana u bolnici stigla sam doma. Nisam bila sigurna imam li uopće mlijeka i moram priznati da je ovo bilo najosjetljivije razdoblje za mene. Ovdje odmah savjetujem svima koji tek trebaju imati svoje prvo dijete da ne slušaju druge nego sebe i bebu. Provela sam dva cijela dana budna sa Julijom na lijevoj pa desnoj cici i tako u krug. Do trećeg mjeseca smo se uspjele nekako uskladiti,

Čuvarica mlijeka

ali kroz noć sam se budila od 3 do 5 puta, a kroz dan je cicala svakih 45 minuta ili sat vremena. Opet se javljao strah da je možda gladna jer stalno cica, ali tek sada vidim da ona nikada nije bljucnula i jela je više puta pomalo – baš kao i ja. Zato ponavljam, slušajte sebe i bebu. Odlično je napredovala bez obzira što je skoro 2 puna mjeseca bila bolesna skupa samnom. Provele smo i par dana u bolnici zajedno, a ona je cicala više nego inače. Julia je bila dobrih 7 mjeseci između mene i muža u gnijezdu, a ja sam mijenjala strane kroz noć kako bi je dojila na ležečki bez držanja u rukama i nosanja. Kako je postajala svjesnija okoline tako je zahtjevala i više nosanja, a onda sam je odlučila premjestiti u krevetić. Prvu večer je imala duže pauze između cicanja jer je u gnijezdu počela tražiti cicu i do 8 puta kroz noć, ako ne i više. Krevetić je bio spas, a i sada je jer makar se budili kroz noć, nekako se bolje naspavamo, a i ona.

 

Uvela sam dohranu kada je napunila 6 mjeseci i nekako sam se potajno nadala da će sada više i duže spavati jer kao sada će sigurno biti „sita“, ali to se nije događalo. Moram priznati da do 7 ili 8 mjeseca njezinog malog života nisam mogla zamisliti da je hranim drugim mlijekom osim sa svojim, a onda sam jedan dan odlučila kupiti adaptirano mlijeko jer se počelo događati slijedeće: šećemo po vani i moramo stati svakih pola sata da ona bude malo na cici (ne da jede nego da malo cica u prazno), idemo obaviti shopping i svakih pola sata stajemo, vozimo se i moramo stajati – mislim da ste shvatili poantu. Dudu nikada nije prihvatila i činilo mi se da moja cica upravo glumi tu dudu.

 

Adaptacija na kupovno mlijeko

Julia ovdje ima 10 mjeseci i ne cica već samo drži bradavicu kao dudu i povremeno povuče malo mlijeka

Prva bočica prošla je poprilično neslavno, ali nastavili smo nuditi. Jedna bočica dnevno po 30 ili 60 mililitara – tada je imala ja mislim oko 8 mjeseci. Pokušali smo nuditi i prije spavanja navečer, ali je plakala jer nije naučila na taj način zaspati. Mjesec dana je trebalo da prihvati bočicu prije spavanja. Prvo je morala biti naslonjena na moj jastuk i piti bez da je itko drži, a onda sam ja legla uz nju i kroz neko vrijeme mogla sam je držati i u rukama. Muž je isto prolazio adaptaciju s njom jer nije naučila zaspati kod njega bez da je prije cicala. Pila je oko 60 ili 90 mililitara i nakon toga se nosala i zaspala. Par puta sam pokušala mjeriti koliko ona mojeg mlijeka u jednom cicanju popije i ispadalo je od 30 do 60 mililitara, nakon toga je sama pustila bradavicu (ili bocicu) i okrenula glavu. Kako je vrijeme prolazilo uvela sam još jednu bočicu adaptiranog mlijeka i to prije prvog spavanja, a onda i prije drugog spavanja kroz dan. Sa skoro 10 mjeseci pila je jednu bočicu mlijeka ujutro prije prvog spavanja, popodne prije drugog spavanja i prije večernjeg spavanja. Da vam odmah srušim sve snove – nije počela bolje ni duže spavati. Kroz noć je i dalje tražila cicu po 6 puta. Oko 10 mjeseci u jednom trenutku osjetila sam da je ona pred jutro već dosta gladna i zato se budila skoro svakih 15 minuta i tražila cicu. Tada je već dobro prihvatila dohranu, ali doručak nije mogla dočekati. Tada smo počeli pripremati još jednu bočicu oko 4 ili 5 ujutro, ovisno o tome kada se probudi prije tog zadnjeg spavanja i prije konačnog buđenja. Ta bočica pomogla joj je da se probudi vesela i naspavana, a ne nervozna. Možda si sada mislite, a što toliko bočica? Ponavljam da ona popije od 60 do 90 mililitara, nekada 120, ali to su rijetki petki. Sa dohranom također jede češće pomalo, a tako je i cicala od početka.

 

Julijin samostalan prestanak cicanja

“Dosta mi je mrkve i bundeve!” 🙂

Osjećala sam da sve manje traži cicu, a počela ju je tražiti na način da je rukicom lupkala po mojim prsima, naslonila glavu, mazila se i smijuljila, a ja sam joj onda ponudila i cicanje je trajalo sveukupno oko par minuta. Više je to postalo maženje nego hranjenje. Kroz noć sam i dalje imala dosta mlijeka, a kroz dan sam skroz prestala dojiti jer ona u jednom trenu više uopće nije tražila. Počela se maziti na način da svoju glavicu nasloni na moju ili mi legne glavnom na rame ili prsa. Tu me počelo biti strah kako će nestati to mlijeko kada ga i dalje kroz noć imam toliko? Prolazili su dani, a ona je u noći počela tražiti cicu, prihvatila je, mazila se i zaspala. Znala sam da je to više navika nego bilo što drugo. Oko 4 ili 5 popila je svoju bočicu i nastavila spavati do recimo 6 ili 7. Buđenje je i dalje bilo oko ponoci ili 1 pa 3, 4 ili 5 i u 6 ili 7.
Stigli smo tako na more, a ona je drugu večer sama napravila korak prema totalnom prestanku dojenja – nije tražila cicu kada se probudila nego je zaspala kada sam je malo ponosala. Od tada je prošlo tjedan dana i Julia sada spava od otprilike 9 i u komadu 4 ili 5 sati nakon čega dobije bočicu, a onda se probudi još jednom pred jutro kada opet ponudimo i nakon toga slijedi buđenje. Ponovit ću da možda zvuči kao puno mlijeka, ali ona zbilja pije tako male količine. Kada i složimo više, ona sama pusti dudu i okrene glavu i pruža ruke da je se dalje nosi dok se ne uspava. Trenutno ima 11 mjeseci i 8 i pola kila. Mislim da je zadovoljna i mlijeko voli više od svega. Dobro možda maslac voli malo više. Negdje sam pročitala da bi djeca do godine dana morala piti do 900 mililitara majčinog ili adaptiranog mlijeka (ili kombinacije), a nakon toga manje jer inače ometa želju za drugom hranom koja je potreba za pravilan razvoj. Nadam se da će se nastaviti buditi SAMO dva puta kroz noć jer kronično mi fali sna. Kako trenutno izbija više zubića odjednom budi se ona i više puta ili joj je teško ostati uspavana pa je nosamo u smjenama.

 

 

Ovo je otprilike naša priča za sada. Ne mogu se žaliti na ništa drugo osim manjak sna, ali to nam nekako svima više-manje fali. Julia je zadovoljna, zdrava, nikada nije imala problema sa probavom niti je imala neke druge smetnje. Svu hranu prihvaća korak po korak i za sada još uvijek jede mekše manje komadiće hrane. Izbijaju joj zubići pa pokušava žvakati sa njima.

 

Nadam se da sam nekome pomogla i ako imate još bilo kakvih pitanja, slobodno mi se javite.

 

Također, ovo je osjetljiva tema svim mamama i zato molim bez negativnih i ružnih komentara, ne samo meni, nego svima. Bilo da beba cica ili pije adaptirano mlijeko ili kombinaciju, najvažnije je da je ona sretna i zadovoljna kao i njezina mama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.