Recenzija: SAK/platneni škarnicl/škartoc

Što je Sak?

Platnena vrećica koju je moguće višekratno koristiti. Jednostavnog je dizajna i fleksibilan za raznovrsnu upotrebu. Praktičnost – jedna je od riječi koja mi pada na pamet kada primim Sak u ruke. Kada se ne koristi plosnat je i moguće ga je zarolati i spremiti i u najmanju torbicu ili pretinac. Kod punjenja on se rastvara kako bi u njega stalo što više i donji dio postaje ravan i dovoljno stabilan da samostalno stoji. Zatvara se kvačicom ili vrpcom.

Izađen je od pamuka kojeg osobno poznajem kao žutica – gust i pun, a opet savitljiv. Održava se hladnim ručnim pranjem sa malo prirodnog deterdženta, a po potrebi može se koristiti i topla voda. Nikako ga ne cijediti uvijanjem ili centrifugirati. Sušiti ga na zraku i najbolje ga je peglati kada je vlažan. Kako bi Sak zadržao oblik možete ga uštirkati kako bi bio čvrst. Kada izgubi svoja svojstva reciklirajte ga ili kompostirajte.

Kako ga i zašto koristiti?

Zamislite da šećete gradom i nešto bi malo grickali dok ste u pokretu. Ulazite u dućan i kupujete bademe iz rinfuze, hoćete li za tu količinu uzeti plastičnu vrećicu? Ma ne, nema potrebe kada u torbici imate zarolan Sak. Možda ste razmišljali unaprijed pa ste u njega spremili par keksa ili čak sendvič. Ono što je najljepše je pomisao da nakon korištenja vrećicu nećete baciti nego je ponijeti doma i ponovo koristiti za nešto sasvim drugo.

Odlučite li u Sak pohraniti kruh ili peciva, on će zadržati svježinu ,a zbog prozračnosti materijala ne morate brinuti o pljesnjivljenju. Meni nema slađe nego kada dođem u lokalnu pekaru gdje već znaju da svoja peciva volim svježe pečena, a ja ih od nedavno spremam u Sak gdje ona hrskava korica ne omekani od pare dok dođem do doma i raspremim sebe i Juliju.

Julijini smokići
Mamini keksići u šetnji
Domaći svježe pečeni kruh

Sak u interijeru

Nakon što sam u Sak-u nosila samo namirnice, odlučila sam ga probati koristiti i u interijeru! Bilo je zabavno i kreativno svakih par dana smišljati kako bi ga mogla još koristiti jer njegova je ljepota upravo u jednostavnosti.

 

Kao držač za svijeće
Kao vrećica za nakit
Zračna biljka u Sak-u
Lampice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanimljivo je da sam već par puta vidjela vaze od jute ili čvrstog pamuka u raznim dućanima, bilo online ili u gradu, koje su se prodavale po poprilično visokim cijenama. Nisam se nikada odvažila i kupila jednu, ali sam zato u istu svrhu koristila razne pamučne vrećice u kojima su dolazile stvari koje sam kupila. (npr. ogrlica, gricke za Julijinu nosiljku,…)

Kao vaza

Dekoriranje Sak-a

Ono što me dodatno razveselilo kod korištenja Sak-a je što mogu iskoristiti razne vrpce koje čuvam i recikliram na ovaj način. Vrećicu je potrebno saviti jedan ili dva puta kako bi bili sigurni da ništa neće iscuriti iz nje, a onda je svezati vrpcom ili stisnuti kvačicom.

 

Kakve veze imaju Sak i trgovina “Špeceraj”?

Jeste li čuli za trgovinu pod imenom Špeceraj? Ako se nađete na adresi Trg kralja Petra Svačića 1 na samome uglu naći ćete prvi hrvatski rinfuzni mini market. Ovdje možete kupiti baš onoliko koliko vam neke namirnice treba kako bi izbjegli nepotrebno bacanje hrane. Također dobro dođe za isprobati pojedine namirnice za koje niste sigurni kako će vam odgovarati. Osim žitarica, orašastih plodova, sušenog voća ovdje možete naći i tjesteninu, brašno,kolače, voće i povrće, začine i granolu. Ovo sve možete doma ponijeti u Sak-u! Uz Sak ponesite i boce kako bi ih napunili medom, uljem ili možda paradajz sosom. Mene je Špeceraj zainteresirao jer nudi i domaću prirodnu kozmetiku. Dosta proizvoda stiže od domaćih OPG-ova, a pronaći ćete i bezglutenske proizvode. Više o ovoj trgovini možete pronaći ovdje.

 

Hvala Ireni iz malistudio.hr što mi je povjerila ovaj zadatak. Bio je veliki gušt, dobra zabava, ali i odličan test da uvidim koliko plastičnih vrećica potrošim u dva tjedna na male količine hrane koju nosim sa sobom u šetnje ili usput kupim kako bi grickala.

Sak i ostale Irenine ručno rađene proizvode možete pronaći ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *