Danci i balkanci

Hvala Tei na inspirativnom razgovoru koji me potaknuo na ovaj tekst.

Sreća. Što je to sreća? Kako biti sretan?

Mogla bi biti sretna ali vani pada snijeg.
Sada pada kiša.
Zatoplilo je prenaglo i glava mi puca.
Mogla bi danas biti sretna ali kažu da je danas najdepresivniji dan u godini, kako da sada budem sretna?
Muž je opet loše volje. Baš me to čini nesretnom.
Na godišnjem sam i mogla bi biti sretna ali ove godine je prevruće, a prošle je bilo prehladno!
Da sam barem mršavija sigurno izgledam debelo u ovom bikiniju.
Sretna sam što sam rodila ali nikada ne spavam.
Zašto nisam kupila baš ta druga kolica izgledaju puno ljepše od ovih koja smo uzeli.
Vikend je proletio u trenu, nisam stigla raditi ništa što sam htjela. Baš sam nesretna zbog toga.
Zašto sam pojela komad ove torte?

Mogla bi ovako nastaviti zauvijek. Znate li što nas ograničava da budemo sretni?

Mi sami.

Kišni je dan? Idealan za gumene čizme i hodanje po lokvama. Pada snijeg? Pogled na snijeg me smiruje, zastat ću kroz dan i malo odmoriti misli dok gledam na prekrasne prizore. Koliko sam samo puta bila na godišnjem odmoru i našla se kako previše razmišljam o nebitnim stvarima. Ide li mi torba za plažu sa sandalama i šeširom? Koga briga! Znate što ja primjetim na plaži? Samouvjerene sretne žene koje se zabavljaju i upijaju svaku zraku sunca. Dugo mi je trebalo da objasnim samoj sebi da me zaokupljaju nebitne sitnice. Kada sam se oslobodila počela sam drugačije doživljavati sve oko sebe. Jeste si ikada pustili neku pjesmu i kao da se vrijeme usporilo? Claire de Lune od Debussya je moja pjesma. Bila na moru, u gužvi u tramvaju ili sama u kafiću ta pjesma za mene čini čuda. Smjesti me u vrijeme i prostoru u kojem jesam i sve postane jasnije. Dok god sam godinama ispred ili iza ovog ovdje i sada, ne mogu biti sretna.

Sretnija sam od kada imam dijete. Onako, iskreno sretnija. Nema odmora kada si roditelj ali postane ti jasno da ako jedan tjedan odustaneš od sebe i pozitivnog razmišljanja, tvoje dijete će taj tjedan osjećati tvoju negativnost, a jedan tjedan znači jako puno za jedno dijete. U jednom tjednu najednom puza! Vidi diže se na nogice! Izgovara mama! Zato je bitno ne zaboraviti raditi na sebi kako bi bili prisutni u svim trenucima dok uz nas i s nama raste jedan novi mali život.

Mislim da nas ta negativnost uvelike razlikuje od sretnih Danaca. Njihova druženja su u toploj atmosferi gdje se uživa u finim domaćim jelima i pićima dok se, zamislite samo, nitko od njih ne žali! Nije im bitno koliko tko ima u računu ili koji auto voze i već su samim time daleko sretniji od nas, a tako i njihova djeca koja ne idu na bezbroj aktivnosti već se većinu dana igraju te kroz igru uče i spoznaju sve što će im biti potrebno kasnije u životu. Pušteni su da se snalaze sami. Zaključak je: sretni roditelji – sretno dijete, a koja je tajna? Zajedništvo, odnosno hygge.

Kako izgleda jedna naša kava u kafiću? Baš kao početak moga teksta. Možda neki i guštaju u kavi kao takvoj ali mogu sa sigurnošću reći da većini nije tako. Koliko puta sam čula od stranaca u Zagrebu kako je lijepo što sjedimo na terasama i ispijamo kavu po cijele dane, baš hedonistički! Možda kada bi svakome od njih prevela razgovor, shvatili bi kako to samo tako izgleda. Većinom se ljudi žale. Niti jedno područje njihovog života nije kako bi oni htjeli pa čak ni ta kava što je piju. Često i maštaju o nekim velikim ciljevima i snovima, a zapravo ništa ne poduzimaju. Prođu tako dani i godine. Prođe i cijeli život.

Možeš biti sretan. Samo moraš odlučiti biti sretan.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.